Giriş Yap
Uğur Soğutma, Kurban Eti Saklama İpuçlarını Paylaştı

     Türkiye’nin ilk A++ enerji sınıfı derin dondurucu üreticisi Uğur yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kullanıcılara etlerin saklanması konusunda tavsiyelerde bulundu.

     Uğur Soğutma Makineleri Müşteri Hizmetleri Müdürlüğü’nden yaklaşan Kurban Bayramına ilişkin hem et tüketimi hem de saklanmasına ilişkin tavsiyeler ve mutfak ipuçları paylaşıldı. 

     Yapılan açıklamada beslenme uzmanlarının da dikkat çektiği gibi kırmızı etin iyi kalitede bir protein deposu olması yanında demir, magnezyum, çinko ve fosfor gibi mineralleri de bünyesinde barındırdığı belirtildi. Ayrıca A1, B1, B6 ve B12 vitamini bakımından zengin olan bu kurban et türleri bağışıklık sistemini destekleyen, damar sertliğini engelleyen ve kan dolaşımına fayda eden bir özelliğe sahip olduğu hatırlatıldı.

     Konunun önemine değinen MHM Müdürü “Kurbanın kesiminden sonra et sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat serin bir ortamda beklettikten sonra buzdolabına kaldırılmalı. Kesim sıcaklığında iken paketleme yapılmamalı, etin iç kısmının da soğuyacağı şekilde etlerin parçalanması ve soğutuculara yerleştirilmesi gereklidir. Aksi taktirde ikinci günde dahi et yüzeyinde bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülebilir. Bu durumdaki etin kesinlikle kullanılmaması hemen atılması gerekir.” diyerek bayramı kutlamak isterken sağlık riski yaşanmaması için uyardı.

     Saklanacak etlerin özellikle küçük parçalar halinde tercihen pişirilecek porsiyonlar halinde derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirten Yetkili, kurban etinde dayanma süresinin hem kesim kalitesine hem de et parçasının büyüklüğüne göre değişeceğini hatırlattı. “Etin lezzeti ve tazeliği daha uzun süre saklansın isteniyorsa mutlaka derin dondurucu tercih edilmelidir. Buzdolabında saklanan etler en fazla bir hafta içinde tüketilmeli. Sıfır derece bölmesi denen buzdolabı bölmelerinde -2 °C derecede birkaç hafta saklanabilen parça etler -18 °C de 3 aydan fazla saklanabilir.” diyen yetkili, “Ayrıca hazırlanan kıyma, kuşbaşı gibi etler derin dondurucuya tek seferde konmamalı. Modelin 24 saatteki dondurma kapasitesi göz önünde bulundurarak ve ambalajlı ürünlerin her yönden soğuk ile temas edeceği şekilde ürün içine konmalı. Hatta mümkünse önce hızlı dondurma kısmında (modunda) veya yatay dolaplarda sepet içinde dondurularak derin dondurucu içine yerleştirilmeli.” sözleriyle tavsiyelerde bulundu.

    Kurbanın sadece bir et bayramı değil aynı zamanda yardımlaşma ve sosyalleşme etkinliği olduğuna değinen yetkili “Uğur olarak tüm halkımızın bayramını şimdiden kutluyor, sevdikleriyle beraber lezzet, sağlık ve mutluluk dolu günler diliyoruz.“ diyerek sözlerine son verdi.

     Uygulamalı olarak www.saklamarehberi.com adresinden derin dondurucuda et nasıl saklanır videosunu izliyebilirsiniz.