Giriş Yap
Sıcak Havalarda Nasıl Klima Kullanmalıyız

     Sıcak yaz ayları ile birlikte klima kullanımı artış gösteriyor. Ancak klimaları bilinçsiz kullanmak hem gereğinden fazla enerji harcanmasına ve hem de çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Inverter teknolojisine sahip, A++ enerji sınıfında klimalar üreten Türkiye’nin ilk ve en büyük derin dondurucu üreticisi Uğur Soğutma, sıcak havalarda klima kullanımı ile ilgili şu tavsiyeleri veriyor.

     Yoğun bir şekilde kullanmaya başlamadan önce, klimanın tüm bakım ve temizliği yapılmış olmalı. Bu işlemlerin yapılmadığı klimalar hem verimli çalışamıyor hem de bakteri üremesine neden olarak Lejyoner hastalığı gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bu nedenle maksimum düzeyde enerji tasarrufu için Inverter teknolojisine sahip, A++ enerji sınıfına mensup klima modelleri tercih edilmeli. Bilindiğini gibi Inverter teknolojisi, kullanılmadığı zaman kompresörü tamamen durdurarak çok daha az elektrik harcanmasını sağlıyor.

     Bununla birlikte klimanın kapasitesine karar vermek için önceden keşif yaptırmakta büyük önem taşıyor. 9.000 BTU kapasiteli bir klimanın yeterli olabileceği bir mekân için 12.000 BTU kapasiteli bir klima kullanmak hem gereksiz hem de gereğinden fazla enerji harcanmasına neden oluyor.

İdeal Klima Sıcaklığı

     Klima kullanımı için ideal sıcaklık seviyesi 24 derece olarak kabul ediliyor. Geceleri ise 25 – 26 derece arasına ayarlamak uyku kalitesi açısından yarar sağlıyor. Sanılanın aksine, sıcaklığı çok düşürmek, örneğin 18 derece olarak ayarlamak sağlıklı bir seçim değil. Dış sıcaklık ile iç sıcaklık arasında çok fazla fark olursa, halk arasında “klima çarpması” olarak bilinen solunum yolları rahatsızlığı oluşabiliyor. Her halükarda, yüksek düzeyde sıcaklık farklı sinüsleri ve solunum yollarını olumsuz anlamda etkiliyor. Özellikle klimanın bulunduğu ortamı sık sık terk ediyor ve vücudunuzu ısı farkına düzenli şekilde maruz bırakıyorsanız, hasta olma ihtimaliniz artıyor. Bu nedenle, klimanın sıcaklığını 23 dereceden daha aşağıya indirmek sağlık açısından doğru bir uygulama değildir.

     Bir klimanın verimliliğini değerlendirirken, COP (ısıtmadaki verim) ve EER (soğutmadaki verim) değerlerine dikkat etmek gerekiyor. Bu değerler klimanın soğutma ve ısıtma verimliliğini gösteriyor. Bu değerlerle birlikte SEER (sezonsal enerji verimliliği) değerine de dikkat etmek gerekiyor. Bu değer hava koşullarından bağımsız bir şekilde klimanın daima aynı performansta çalışıp çalışmadığını belirliyor. Tüm bu değerlerin ideal oranı mekânın büyüklüğüne göre belirleneceği için, klima satın almadan önce keşif yaptırmanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

     Klimanın daha fazla enerji tasarrufu yapması için, soğutulan odanın kapılarının kapalı ve perdelerin daima çekili halde tutulması tavsiye ediliyor. Zira bu sayede gereksiz ısı kaynaklarından ve kayıplarından kurtulmak mümkün olabiliyor. Klima modelleri, doğru kullanıldıktan sonra yaşam kalitesini artıran cihazlar ve sıcak havalara karşı tek savunmamız olabiliyor.