Giriş Yap
Derin Dondurucuda Et Nasıl Saklanır?

Kurban Bayramı’nda evlerde kısa sürede tüketilecek miktardan çok daha fazla et bulunur. Bu etlerin doğru şekilde saklanması hem sağlık, hem de lezzet açısından önemlidir. En sağlıklı yöntemlerden biri de eti derin dondurucuda saklamaktır. Uygun şekilde hazırlayıp derin dondurucuya koyduğunuz eti yıl boyunca güvenle kullanıp, lezzetli yemekler yapabilirsiniz.

Püf noktaları:

➽Dondurulacak etin kesim yerinden eve kısa sürede getirilmesi gerekir. Uzun süre dışarıda, güneş altında veya arabada kalan etlerde bakteriler kolayca üreyip gıda zehirlenmelerine neden olabilir.
➽ Et, kokuyu kolayca çekeceğinden kokulu maddelerden uzak tutulmalıdır.

➽ Dondurucuya koyacağınız eti önce buzdolabında 4-5 saat dinlendirin. Daha sonra fazla yağlarını alın ve uygun parçalara ayırın.
➽ Saklayacağınız etin kuru olması gerekir. Bu yüzden kağıt havlu ile fazla suyunu alın.

➽ Eti bir-iki kullanımlık olacak şekilde parçalara ayırıp derin dondurucuda kullanmaya uygun malzemelerin içine yerleştirin ve dondurucuya koyun.
➽ Dondurucuya koyduğunuz etin üzerine mutlaka tarih yazın. Mümkünse tarih sırasına göre yerleştirin. Kullanırken de en eski tarihten yenisine doğru tüketmeye özen gösterin.
➽ Birkaç parça eti veya köfteyi birlikte saklayacaksanız, yapışmalarını önlemek için aralarına yağlı kağıt koyabilirsiniz.
➽ Saklanacak etin hacmi ve işlenmişlik oranı saklama süresini değiştirir. Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır.

➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.

Derin dondurucuda pişmiş et saklama:

➽Kullanım sırasında zamandan kazanmak için derin dondurucuya pişmiş kıyma ve et de koyabilirsiniz.

➽Kıymayı sade olarak kavurabileceğiniz gibi soğan ekleyerek kavurduktan sonra da dondurucuya koyabilirsiniz. Bunun için kıymanın iyice soğumasını bekleyin. Porsiyonluk şekilde ayırın ve uygun malzemelere koyarak dondurucuya yerleştirin.

➽Eti kavrulmuş veya haşlanmış olarak dondurucuya koyabilirsiniz. Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın.

➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.

Eti neyin içine koymalı?
Eti derin dondurucuya koyarken uygun malzemelerin içine yerleştirmek önemlidir.

➽Eti derin dondurucu için özel olarak üretilen poşetler, buzdolabı poşeti, streç film veya yağlı kağıda sarıp derin dondurucuya koyabilirsiniz.

➽Derin dondurucuda kullanmaya uygun üretilen kapaklı kapları da tercih edebilirsiniz.

➽Dondurucu için özel üretilen kaplar dışındaki saklama kaplarını ve cam kapları dondurucuda kullanmayın. Uzun süre soğuğa dayanamayan bu malzemeler kırılabilir.

Dikkat:

➽Derin dondurucular elektrik kesintisi durumlarında modellerine ve doluluk oranlarına göre içlerindeki malzemeleri koruyacak şekilde üretilirler. Bu süre 6 saatten 48 saate kadar değişebilir.

➽Elektrik kesintisi durumunda içindeki malzemelerin çözünme süresini uzatmak için dondurucunun kapağını açmayın.

➽Uzun süreli bir elektrik kesintisi durumunda dondurucunuzun içindeki malzemeler çözünmüşse yeniden dondurmadan en kısa sürede tüketmeye dikkat edin.