Giriş Yap
WhiteLine “Bir Marka Bir Ürün” sayfasında UĞUR’ a yer verdi

DERİN DONDURUCU NASIL KULLANILIR?

Son yıllarda tüketicinin artan sağlıklı organik gıda tüketim tercihi, mevsimlik ürünleri sezonunda alıp saklama eğilimini de arttırdı. 90’lı yılların ortalarında trend olan derin dondurucular tekrar tüketicinin tercih ettiği ürünler arasında yerini aldı. Peki ama derin dondurucuları nasıl seçmeli? Gıdaları nasıl saklamalı ve hangi gıdayı ne kadar süre ile saklamalı? Uğur Soğutma’ dan bu soruların cevabını sizler için aldık.

Derin dondurucu seçimi

Derin dondurucu almaya karar verdiyseniz seçim yaparken her satın aldığınız üründe olduğu gibi bu üründe de dikkatli davranmak zorundasınız. Seçiminizde bu işin uzmanı bir markayı tercihiniz öncelikli olmalıdır. Çünkü bu tercihiniz sağlıklı yaşamın önemli bölümünü oluşturan beslenmeye katkı veren gıdaları bozulmadan, doğallığına uygun ve besin değerlerini kaybetmeden saklamanızı sağlayacaktır.

En uygun seçim, sandık tipi olarak tanımlanan ve dünyada derin dondurucu üretiminin %85 ‘ni oluşturan üstten kapaklı derin donduruculardır. Blok kapaklı bu tip dondurucular, soğuk havanın tabanda kalma prensibine uygun çalıştığı için daha az enerji tüketir. Tercihinizin sonraki önemli aşamalarında özellikle, tüketim ürünlerinizin niteliğine uygun ürün secimi önemlidir.

Derin dondurucu seçiminde bir diğer önemli kriter ise enerji tüketimidir. Bu cihazlar sürekli fişe takılı çalıştıklarından enerji verimliliği çok önemlidir. Örneğin, UĞUR’un UCF 210 SSL modeli, 186 Litrelik derin dondurucusu, elektrik faturalarına ayda sadece 4,75 TL ‘lık bir ek getirmektedir. UĞUR’un A ++ derin dondurucularının enerji sınıfı değerlemesi, dünyanın bağımsız lider gözetim, denetim, test ve belgelendirme kuruluşu olan SGS tarafından onaylanmıştır. Bunun için tercih edeceğiniz ürünün kendini ve kalitesini kanıtlamış bu işin uzmanı olan bir marka olması önemlidir.

Doğru ürün ve marka seçimi burada bitmiyor. En önemli kriterlerinizden biri de ürünün satış sonrası hizmetleridir. Seçim yaparken alınan ürünün yaygın ve yetkin bir servis ağına sahip olması çok önemlidir.

Derin dondurucu kullanımı

Elektrikler kesilirse derin dondurucunun kapağını kesinlikle açmayın. Bu şekilde Uğur derin dondurucular 48 saate kadar yiyeceklerinizi O derecede tutma etkisini sürdürür. Derin dondurucu nispeten boş ise, bu durumda gıdaları 24 saate kadar bozulmadan saklayabilirsiniz.

Derin dondurucuların temizliği nasıl yapılır?

Yılda en az bir kez derin dondurucunuzun arkasını tozdan arındırın. Derin dondurucunuzun iç ve dış kısmını sıvı deterjan katılmış ılık su ile silmek yeterli olacaktır. Temizlik sırasında kesinlikle benzin, alkol, tiner ve benzeri maddeler kullanmayın. Bu maddeler derin dondurucunuza zarar verebileceği gibi içinde sakladığınız yiyeceklere de geçebilir ve koku bırakabilir.

Gıdaları nasıl dondurabiliriz?

Gıda maddelerinin uzun sure korunması ancak -18 derece ve daha düşük sıcaklıkta mümkündür. Dondurulmak istenen gıda maddelerinin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Derin dondurucuya konacak gıda maddeleri günlük veya öğünlük ihtiyaçlara göre porsiyonlara ayrılmalıdır. Kısa sureli saklanacak olsalar bile kurumalarını önlemek için hava geçirmeyecek şekilde paketlenmelidir. Paketlerde kullanılacak malzemeler soğuğa,neme, yırtılmaya, kokuya, yağa karşı dayanıklı olmalı ve hava geçirmemelidir. Dondurulacak gıdalar, önce dondurucu bölmesinin tabanına veya yükleme sepetine konmalıdır. Daha önce dondurulan yiyeceklerin kısmen çözülmelerini önlemek için onlarla temas ettirilmemelidir. En önemlisi, çözülen yiyecek maddelerinin mutlaka tüketilmesidir. Ambalajlama için soğuğa dayanıklı izole bant, kendinden yapışkanlı etiket ve lastik halkalardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca naylon torba da yiyecek ambalajlama için uygundur. Dondurucudan yeni çıkan dondurma, donmuş tatlı ve meyveleri yemeden önce birkaç dakika dışarıda bekletmeniz gerekir. Ayrıca emniyet açısından her türlü sıvı ve gazoz, kola, madensuyu gibi yüksek yoğunlukta soda içeren şişelerin asla dondurulmaması gerekir.

Et nasıl derin dondurucuda dondurulur?

Dondurucu da etlerin saklanabilmesi için, taze hayvan etleri belirli bir süre dinlendirildikten sonra derin dondurucuda dondurulmalıdır. Etlerin dinlendirilmesinde ki amaç, etin yumuşaklığının sağlanmasıdır. Taze etler sert olacağından doğrudan dondurucuya kaldırılmaz, dinlendirilir.

Sığır etleri

Etler parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşidi yazılarak etiketlenip, Uğur derin dondurucuya kaldırılmalıdır. Dondurucuda depolama suresi 8 ila12 aydır.

Sucuk, salam

İhtiyacınız ölçüsünde hazırlanmalı, üzerleri zarlı da olsa buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşidi yazılarak etiketlendikten sonra Uğur derin dondurucuya kaldırılmalıdır. Dondurucuda depolama suresi 1 ila 2 aydır.

Koyun etleri

Etler parçalar halinde hazırlanmalı, buzdolabı poşeti ile ambalajlanmalı veya streç ile sıkıca sarılarak paketlendikten sonra, üzerine paketleme tarihi ve etin çeşidi yazılarak etiketlendikten sonra Uğur derin dondurucuya kaldırılmalıdır. Dondurucuda depolama suresi 4 ile 8 aydır.