KURUMSAL

HABERLER


Uğur, Sağlıklı Balık Tüketimi Hakkında Bilgilendiriyor

Türkiye’nin ilk derin dondurucu üreticisi Uğur Soğutma, yaklaşan kış ayıyla birlikte deniz ürünlerinin doğru şekilde saklanması ve tüketimine dikkat çekiyor.

Uzmanlar balık ve deniz ürünlerinin damar hastalıkları, şeker hastalığı ve bazı kanser çeşitlerinden korunmada önemli etkilere sahip olduğunu söylüyor. En eski ve doğal besin kaynaklarından biri olan balık, hem protein açısından zengin hem de A, D, K vitamini ve B grubu vitaminleri olan B1, B2, B6 ve B12 yi bünyesinde barındırıyor. Ayrıca vücutta eksikliğinde kalp, sinir ve metabolizma zayıflamasına sebep olabilen iyot, selenyum fosfor ile magnezyum yanı sıra vücudun üretimini yapmadığı mineraller ve yağ asitleri de balık sayesinde alınabiliyor.

Konuyla ilgili olarak Uğur Soğutma Sağlık Birimi’nden yapılan açıklamada “Beslenme konusunda yapılan araştırmalar, balık tüketiminin tüm aile bireyleri için önemli olduğunu ortaya koyuyor. Gelişimin çok hızlı olduğu anne karnından başlayan 0-3 yaş arası dönem için balığın hem anne hem de 1 yaşından sonra çocuk tarafından doğrudan tüketimi tavsiye ediliyor. Kış aylarında balıktaki yağ asitleri bağışıklık sistemini güçlendirirken kış mevsiminde güneşten yararlanamayan bünyelerde kemik ve diş sağlığına katkıda bulunuyor.” dendi.

Balığı satın alırken olduğu kadar hazırlarken ve pişirirken de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uğur Soğutma Müşteri Hizmetleri Müdürü Mustafa GÖKÇE “Balığın kalitesi, tazeliği ile ölçülür. Satın alırken balığın solungaçlarının kırmızı-pembe, gözlerinin parlak ve lekesiz olmasına dikkat edilmeli. Balığın pullarının ve yüzgeçlerinin diri derisinin gergin olması da çok önemlidir. Ayrıca sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekir.” diye bilgi verdi. “Taze balıklar satın alındıktan sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli. Pişirilinceye kadar pulları ve içi hemen temizlendikten sonra yıkanıp iyice suyu sarkıtılmalı pişirme öncesinde de uygun bir kapta buzdolabında saklanmalı.” şeklinde tavsiyelerde bulunan GÖKÇE, “Balıklar buzdolabında en fazla 1-2 gün tutulmalıdır. Hemen tüketilmeyecekse hamsi, istavrit ve sardalye gibi küçük balıklar derin dondurucuda 3 aya kadar saklanabilir. Küçük balıkların (yumuşak olduğu için) kapalı bir kapta derin dondurucuda saklanması tercih edilmelidir. Pişirileceği zaman buzdolabında +1 C’ / +4 C’ sıcaklıkta çözülmeli, donmuş gıdalar kalorifer ve soba üzerinde kesinlikle ısıtılmamalıdır.“ diyerek bilgi verdi. 

Dondurulmuş gıdaların çözüldükten sonra tekrar kesinlikle dondurulmaması gerektiğini hatırlatan Mustafa GÖKÇE, bu durumun balıklar için de geçerli olduğunu sağlıklı beslenmek isterken istenmeyen sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı. 


< Tüm Haberler
Arama Ekranını Kapat